LUKA

Luka saapui perheenjäseneksemme 15.9.2014 Espanjan Alicantesta, asokan -tarhalta, Auringon koirat ry:n kautta. Matka omaan kotiin on ollut pitkä pienelle herralle. Luka kuin ohjattiin elämääni. Olin katsonut adoptoitavia koiria yhdistyksen sivuilta jonkin aikaa ja kun Luka sattui kohdalle, vain tiesin, hän se on! Lukan lennon saavuttua Suomeen, haimme hänet perheen kanssa Helsinki-Vantaan lentokentältä. Luka oli jonkun verran peloissaan ja hämillään uudesta ympäristöstä, vieraista hajuista ja ihmisistä. Kotimatkalla Luka kuitenkin rentoutui takapenkillä pedilleen, lasten silitellessä häntä. Luka kotiintui hienosti, hän oli utelias ja hyvin reipas tutkimaan uutta kotiaan ja sen ympäristöä, tutustumaan uusiin eläinystäviinsä pihapiirissä. Luka ystävystyi kissojen kanssa ja tuleekin loistavasti toimeen kaikkien kanssa, niin eläinten kuin ihmistenkin.

Heti alkuun huomasin Lukassa jotain hyvin tuttua, samoja piirteitä, eleitä kuin edesmenneessä koirassamme Aapossa. Heissä on todella paljon samaa ja tuntui kuin osa Aaposta olisi tullut takaisin kotiin.

Lukan menneisyydestä tiedetään sen verran että hänet löydettiin metsästä, puuhun sidottuna, jossa olisi varmasti pidemmän päälle menehtynyt ilman ruokaa ja vettä. Luka toimitettiin tarhalle, jossa oli valmiiksi satoja muita, omaa kotiaan odottavia koiria. Tarhat ja yhdistykset tekevät arvokasta työtä kodittomien koirien eteen ja moni koditon onkin saanut uuden alun, oman perheen ja loppuelämän kodin täältä Suomesta. Luka on yksi heistä.

Useimmissa maissa, eläimiä hylätään kaduille, pentuja heitetään pusseissa roskikseen, jokeen tai surmataan muuten. Minä toivon, että ihmiset havahtuisivat ja tiedostaisivat sen, miten paljon kodittomia eläimiä on jo kotiaan vailla. Keskityttäisiin tarjoamaan koti nykyisille kodinetsijöille, adoptoimaan ostamisen sijasta. Miksi siis pentueita teetetään jatkuvasti lisää, vaikka maailma on pulloillaan kodittomia? Rahan takia. Ihmisten mieltymysten takia. Ja koska ne pennut ovat niin ihania. Ja ovathan ne, minä tiedän. Mutta, samalla uudet pentueet vievät mahdollisuuden jo kauan kotiaan etsineiltä löytää omansa. Kodittomien eläinten määrä, se vain kasvaa. Ostaisitko sinä pennun kasvattajalta, ja rahoittaisit kasvatustoimintaa? Tiedäthän kuinka sairaiksi monia koirarotuja on jalostettu? Vain ihmisten mieltymysten vuoksi. Vai Adoptoisitko jo useamman vuoden omaa kotiaan tarhalla odottaneen kodittoman? Sinä voit valita, kuuntele sydäntäsi. Minä kuuntelin ja sen seurauksena meillä on maailman ihanin Luka joka rakastaa kaikkia ja kaikki rakastavat Lukaa <3

MINTTU & ELLI

Minttu ja Elli saapuivat meille lopetusuhan alta, ilman talvihoitopaikkaa syksyllä 2015. Ellin ja Mintun mukana saapuivat myös pässi Kaapo sekä Sandra uuhi, jotka ovat löytäneet oman kotinsa toisaalta. Lampaat eivät olleet lainkaan rekisteröityjä, ilman korvamerkkejä. Meille tullessaan rekisteröin kaikki saman tien Eviran kautta.

Elli on arviolta 2011 syntynyt, jo iäkkäämpi nallekorvainen ja alkuun hyvin arka uuhityttö. Luottamus on kuitenkin kasvanut ja tänä päivänä Elli on oikein syliin haluava ja halauksia antava, hyvin rakastava, joka saa aina tunteet pintaan ja kyyneleet valumaan lähellään. Niin paljon rakkauden välittävä hän on. <3

Minttu on ollut vähemmän arka, hän antoi lähestyä ja silittää, viihtyi enemmän ihmisen lähellä kuin muut lampaista. Minttu on arviolta 2013 syntynyt. Rakastaa rapsutuksia ja tulee mielellään luokse hakemaan hellyyttä.

Elli ja Minttu ovat ylimmät ystävykset keskenään. <3


ONNI & TOIVO

Ystävykset Onni ja Toivo saapuivat toukokuussa 2016, noin puolen vuoden iässä. Nimettömät, erityisen pienikokoiset hidaskasvuisina (puolet pienempinä ikäisiinsä nähden) ja hoikat pässipojat saivat nimekseen Onni ja Toivo.

Onni ja Toivo ovat molemmat erittäin seurallisia, tulevat syliin ja rakastavat ihmisten seuraa. Pienet hännät vaan vipattavat ilosta ja rapsutuksien seurauksena! Pojat todella nauttivat huomiosta, pusuttelusta ja vain olemisesta kanssaan. Pässipojat olisivat menneet teuraaksi syksyllä laidunkauden jälkeen, mikäli kotia ei olisi löytynyt.

Poikien kasvu on ollut hidasta, mutta nyt korkeutta löytyy pitkillä säärillä jo normaalin verran.

Onni on musta, valkein päämerkein ja Toivo " Toffe ", on ruskea valkealla nenän päällä ja päälaella.

Onni & Toivo kastroitiin meillä eläinlääkärin toimesta 17.8.2016

Kääpiövuohilauma ja sen nykyiset asukkaamme;

VADELMA, MELLI, MILLI & KASHMIR

Syksyllä 2015, meille saapui lopetusuhan alta 12 kääpiövuohen lauma. Lauma koostui yhdestä pukista ja 11 kutusta. Osa vanhempia, ja osa pieniä kesäisiä kilejä. Tiedossa ei alkujaan ollut edes jakaumaa, kuinka monta kuttua ja pukkia. Lauma olisi mennyt kokonaisuudessaan lihoiksi. Alkujaan oli tarkoitus ottaa mukaan muutama, mutta pian sain huomata etten voinut jättää osaa kyydistämme, tietäen heidän tulevan kohtalonsa. Näin ollen osa vuohista tuli meille sijaiskotiin.

Kääpiövuohet olivat tulessaan kaikki rekisteröimättömiä, ilman korvamerkkejä. Kotiin saavuttuamme ja ennen tarhaan laskua, tarkastin kaikki, sukupuolet ja mietin ikäarvioita. Jokaiselta leikkasin myös sorkat samalla, tarpeeseen tuli. Oltuani yhteydessä Eviraan, sain jokaisen rekisteriin ja tilattua korvamerkit. Korviin en kuitenkaan ole merkkejä laittanut, vaikka se vaaditaan. Korvamerkit eivät ole eläimen kannalta se parhain vaihtoehto, esimerkiksi mikrosirutus olisi huomattavasti eläinystävällisempi ja kestävämpi merkintätapa, jos sellainen tulee olla. Olen nähnyt useita tapauksia, joissa perinteisten korvamerkkien takia korvat tulehtuvat tai repeyttävät korvan. Asia tulisi nähdä myös eläimen hyvinvoinnin kannalta, ei vain rahallisista säästösyistä.

Kääpiövuohilaumassa oli ollut kastroimaton pukki, joten meille alkoi syntyä pikkukilejä, ensimmäisen jouluaaton aamuna. Pukki, joka Väiskiksi nimettiin, kastroitiin meillä eläinlääkärin toimesta yhdessä pukkikilin Yodan kanssa helmikuussa 2016.

- Syksyllä 2015 neljä kuttua Iisa, Iitu, Ella ja Nelli, löysivät oman kotinsa. Josta Elli ja Nelli kuitenkin palautuivat takaisin kotiin ja löysivät myöhemmin oman, pysyvän kotinsa.

- Huhtikuussa 2016 Pukki Väiski, hänen mielitiettynsä Jade, pukkikili Yoda sekä kuttu Unelma, löysivät oman loppuelämän kotinsa pitkään kääpiövuohista haaveilleen eläinrakkaan ihmisen luota.

- Helmikuussa 2017 Kukka kuttu lähti omaan kotiinsa, kaverinsa menettäneen leikatun pukin ystäväksi.

- Syntyneistä kileistä, Yoda, Olivia ja Leia löysivät omat kotinsa vuoden 2016 aikana. Leikattu pukkikili Kashmir jäi kotiin äitinsä Millin luokse.

VADELMA & MELLI

Hyvin todennäköisesti äiti ja tyttö, sillä ovat alusta alkaen viihtyneet tiivisti yhdessä, kylki kyljen.

Vadelma s. 2013, harmaa/valkea kirjava kuttu. Lauman ylin, jota muut väistävät kyseenalaistamatta. Vadelma on hyvin hellä ja nauttii ihmisen seurasta, juttutuokioista. Vadelma erottuu muista hieman korkeampana ja väritykseltään.

Melli s. 2015, pikkuinen vaaleankellertävä kirjava kuttutyttö. Silityksistä nauttiva ja tykkää kovasti olla ihmisen lähellä. Oli tullessaan lauman pienimpiä ja jäänytkin erityisen pienikokoiseksi. Millin kanssa kuin kaksoset ulkonäöltään, Melli on vain hieman sirompi kasvoinen ja runkoinen. Nykyään nämä erottuvat toisistaan jo aivan ongelmitta mutta alkuun meni Millit ja Mellit sekaisin. <3

MILLI & KASHMIR

Äiti ja poika <3

Milli s. 2015 Hellyyttävä, koiramainen keltavalkean kirjava, pieni kuttutyttö. Hyvin seurallinen ja ihmisrakas.

Kashmir s. 17.5.2016 Kashmir on oikea veijari. Kovin utelias, mutta vähän pidättyväinen ihmisiin. Antaa kuitenkin tehdä tuttavuutta kun on rauhallinen ja antaa omassa tahdissaan tutustua. Rakastaa rapsutusta selästä, pää menee kallelleen ja silmät puoliumpeen, nauttien. Aivan kuin isänsä Väiskikin teki.

OLIVER & NOKI

Isä ja poika. Oliver on oranssivalkea ja saapui meille kesällä 2013. On kuin lassie, käyden jo pennusta asti kanssamme lenkeillä mukana. Erittäin lempeä ja ihmisrakas kissa.

Noki on harmaanruskea raidallinen. Ystävällinen kissapoika, joka kuitenkin enemmän viihtyy omassa seurassaan. On oikea peto pihamaalla pienemmille luonnoneläimille. Useamman linnun tai hiiren olen joutunut pelastamaan kynsistään. Luka -koiran kanssa tekee paljon tuttavuutta ja tykkää kyöhnätä tämän kylkeä vasten.

Molemmat kissaurokset ovat kastroituja.